בשנים האחרונות גברה מאוד המודעות וההבנה לחשיבותה של הנגישות לאינטרנט. ארגונים ועסקים עושים מאמצים לשפר את הנגישות של המוצרים הדיגיטליים שלהם, עם זאת, הדרך עוד ארוכה.
לפי אייל קליין, מורשה נגישות השרות, למרות שבמדינת ישראל יש חוקים ותקנות כדי להבטיח שהמוצרים הדיגיטליים יהיו נגישים לכולם, חוקים אלה לא תמיד נאכפים.
העתיד של נגישות האינטרנט
התחזיות הנוגעות להתפתחות טכנולוגיית הנגישות לאינטרנט כוללות אימוץ הנחיות נגישות חדשות, כמו הנחיות הנגישות לתוכן באינטרנט – WCAG, שפותחו על ידי ה-W3C (World Wide Web Consortium), שהן מקיפות וממוקדות משתמש, בהשוואה להנחיות הקודמות. השאיפה היא לספק הנחיות נוספות לשימוש בטכנולוגיות עדכניות כמו AI ולמידת מכונה, כדי לשפר את הנגישות ולאפשר למשתמשים חוויות מותאמות אישית ודינמיות יותר.
זיהוי קולי, מעקב עיניים ומשוב הפטי (Haptic, משוב המתייחס לסטימולציה פיזית, כמו ויברציות) – הם חלק מהטכנולוגיות המתקדמות המתמקדות בפיתוח נגישות לאינטרנט.
טכנולוגיות אלה יכולות לעזור לאנשים עם מוגבלויות ליצור אינטראקציה עם תוכן דיגיטלי בדרכים חדשניות לחלוטין. למשל, שימוש במשוב הפטי משתמש ברעידות כדי לספק למשתמשים עם לקויות ראיה מידע על פריסת הדף באתר, ולאפשר להם לנווט ביתר קלות.
הנה כמה חסמים המונעים אימוץ נרחב של טכנולוגיות נגישות חדשות:
- חוסר מודעות וידע אודות חשיבותה של נגישות באינטרנט.
- היעדר משאבים ליישום תכונות נגישות חדשות.
- חוסר במומחיות טכנית בתחום הנגישות, שמקשה על מפתחים ומעצבים ליצור מוצרים דיגיטליים נגישים במלואם.
מה עושים?
ובכן, כדי להתגבר על אתגרים אלה חשוב שממשלות, ארגונים וחברות יתחילו לממש את חוק הנגישות ובפרט נגישות לאינטרנט באסטרטגיות הדיגיטליות שלהם. תעדוף זה יכול לכלול:
- הגדרת יעדי הנגישות שהחלו משנת 2017.
- הקצאת משאבים ליישום תכונות נגישות.
- מתן הדרכה בנושא הנגישות למפתחים ולמעצבי אתרים דיגיטליים.
- העלאת המודעות של משתמשים לגבי חשיבות הנגישות לאינטרנט, ולעודד אותם לדרוש חוויות דיגיטליות נגישות יותר.
השפעת צמיחת האינטרנט של הדברים – IoT
ככול שמספר המכשירים המחוברים הולך וגדל, כך התכנון העתידי של הנגישות לאינטרנט צריך לקחת בחשבון גם את צמיחת ׳האינטרנט של הדברים׳. כך יוכלו שלל המכשירים המחוברים להיות נגישים גם לאנשים עם מוגבלויות.
המשמעות היא שחברות המפתחות מכשירים מחוברים, יצטרכו לקחת בחשבון את צרכי הנגישות הייחודיים של המשתמשים במכשירים אלה, כמו:
- שילוב שליטה קולית
- שילוב כפתורי מישוש
- או שילוב של תכונות נגישות אחרות
בסופו של דבר, נגישות לאינטרנט אינה רק עניין של עמידה בחוקים ובתקנות כדי להימנע מקנסות כבדים, אלא שמירה על זכויות האדם באשר הוא אדם! ככול שיותר אנשים עם מוגבלות יסתמכו על האינטרנט כדי לקבל מידע, ללמוד, לעבוד ולתקשר, כך האינטרנט יהיה חייב להיות נגיש לכולם. וכאשר יותר גופים יתעדפו את הנגישות לאינטרנט, כך ניתן יהיה ליצור עולם דיגיטלי מכיל ושוויוני יותר לכולם!