רחובות דיגיטל

רחובות דיגיטל

איך יודעים איזה דג הוא כשר?

ישנם אלפים רבים של מיני דגים שונים, ויצורים ימיים. איך ניתן לדעת אילו דגים מותרים באכילה, ואילו לא? את כל זה נפרט במאמר הבא.

סימני הכשרות שיש בדגים

דג כשר לאכילה מובחן מדג שאינו כשר לאכילה בשני סימנים בלבד. ראשית, ישנה דרישה שתהיה לדג קשקשת, כלומר קשקשים על גבי העור החיצוני של הדג. שנית, ישנה דרישה שיהיה לאותו הדג גם סנפיר. הסנפיר הוא מעין איבר שמסייע לדג לשחות במים ולקבוע את כיוון ואת קצב התקדמותו.

את שני סימני הטהרה האלה בכשרות לדגים, ניתן ללמוד במפורש מהכתוב, מתוך ספר דברים, הספר החמישי מבין חמש חומשי תורה, לאחר בראשית, שמות, ויקרא ובמדבר. בספר דברים, בפרק י"ד בפסוקים ט' עד י', מופיע הפסוק כלשונו: "את זה תאכלו מכל אשר במים, כל אשר לו סנפיר וקשקשת תאכלו, וכל אשר אין לו סנפיר וקשקשת, לא תאכלו טמא הוא לכם".

כלומר, הפסוק מסביר בצורה חד משמעית וברורה מאוד אילו יצורים ימיים ("מכל אשר במים") מותר לאכול, והם כשרים. אם כן, דג כשר צריך להיות בעל שני סימנים, סנפירים וקשקשים. כמובן שישנן תוספות מאוחרות לקביעה הזו, כך שחז"ל טוענים שלא כל קשקשים עונים על דרישת הכשרות, אלא רק קשקשים שניתן לקלף אותם ולהסיר אותם מהדג.

כמו כן, קביעה מאוחרת יותר לגבי סימני הכשרות של דגים נכתבה במשנה שהיא חלק מהתורה שבעל פה. בסדר טהרות, מסכת נידה, פרק ו' משנה ט', נכתב "כל שיש לו קשקשת יש לו סנפיר, ויש שיש לו סנפיר ואין לו קשקשת". כלומר, ישנה קביעה נחרצת על ידי חכמי המשנה, שכל יצור ימי שיש לו קשקשת, בהכרח יהיה לו גם סנפיר. 

חוכמתה וגדולתה של המשנה מקבלת משנה תוקף גם בעת הנוכחית. מחקר מקיף מאוד שנערך, קבע שקיימים יותר מ-16 אלף מיני דגים באוקיינוס, נוסף על מינים נוספים שטרם התגלו. מתוך כל מיני הדגים הללו, נקבע שאכן לא נמצא דג בעל קשקשים, שאין לו סנפיר.

האם ישנה חובת בדיקה של כל דג ודג?

ואם כל הסימנים והבדיקות הללו נראים לכם קצת מסובכים, אל דאגה. כיום, ישנה רשימה ידועה למדי של סוגי דגים שהם כשרים לאכילה, ואין חובה על כל צרכן וצרכן לבדוק כל דג בנפרד, ולוודא שאכן יש לו סנפיר וקשקשת. למשל, דגים כמו דג סלמון, דג טונה, דג אמנון, דג פורל, דג בקלה, דג קרפיון, דג הרינג וכדומה… 

כל אלה ידועים כדגים כשרים למאכל, שיש בהם את סימני הטהרה הדרושים. וכך, כאשר אדם מעוניין לרכוש דגים, בין אם בצורה של דג שלם ובין אם בצורה של דג טחון או חתוך – הוא לא יצטרך לבדוק את סימני הכשרות שבדג, אלא יוכל להסתמך על כך שמדובר במין של דג שהוא כשר.

למידע נוסף כנסו לאתר >> https://kashrut-tnuva.co.il/

תמונה של מאור בן יעקב

מאור בן יעקב

מייסד הפורטל, יזם, ומומחה לשיווק דיגיטלי לעסקים, כותב הבלוג.

עוד מאמרים בנושא: